Wycieczka do Browaru „Otwarte Bramy”
15 grudnia 2022, już drugi rok z rzędu, zorganizowaliśmy wycieczkę dla studentów specjalności Bioinżynieria do Browaru „Otwarte Bramy” w Pruszkowie. Przewodnikiem był absolwent naszego Wydziału, mgr inż. Szymon Rowiński. Ze względu na jego niewątpliwy talent dydaktyczny oraz niesamowitą wiedzę o piwowarstwie, Szymon Rowiński prowadzi zajęcia podczas Laboratorium Bioprocesów, podczas których produkowane jest piwo.
Na wycieczce nasi studenci mogli obejrzeć, jak wygląda proces produkcji piwa od etapu zacierania aż do uruchomienia fermentacji. Każdy z procesów zrealizowany był przy użyciu aparatury stosowanej powszechnie w browarach. Nasi studenci mieli okazję wykorzystać wiedzę zdobytą w trakcie studiów, zaglądając w każdy zakamarek instalacji, identyfikując ścieżki podawania mediów oraz obserwując w praktyce działanie całej instalacji produkującej piwo.
Serdecznie dziękujemy Szymonowi Rowińskiemu oraz Krzysztofowi Cyronkowi, którzy opowiadali studentom o tajnikach piwowarstwa oraz historii miejsca, w którym znajduje się browar. Dziękujemy też całej załodze Browaru „Otwarte Bramy” za bardzo ciepłe przyjęcie.
Inicjatorem wycieczki był koordynator przedmiotu Laboratorium Bioprocesów, dr hab. inż. Paweł Sobieszuk, a studentom towarzyszył prowadzący zajęcia mgr inż. Karol Ulatowski.
Jeśli ktoś chciałby dowiedzieć się więcej o samym browarze, zachęcamy do odwiedzenia stron:
https://www.facebook.com/OtwarteBramy/
https://www.instagram.com/browarotwartebramy/
Poniżej przedstawiamy wybrane zdjęcia zrobione podczas wycieczki.